Scurtmetraje.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie dom’le, îmi plac filmele româneşti. Ok, recunosc, mai puţin cele istorice, probabil pentru că încă nu am răbdarea necesară şi nici nu le înţeleg foarte bine. Dar lasă, că mai stau eu pe lângă tata şi văd care-i treaba şi cu astea.

Ok, acum revenind… Mulţi, dar foarte mulţi din generaţia noastră nu vor să audă de filme româneşti, acestea fiind catalogate drept filme proaste, cu actori proşti, din care nu înţelegi nimic, şi care nici nu se pot compara cu filmele americăneşti. Păi da, nu se pot compara, pentru că majoritatea filmelor americăneşti au o acţiune previzibilă şi cuprind cam aceleaşi poveşti întoarse pe toate părţile. Uită-te la genul ăla de teen movies, spre exemplu – toate au aceeaşi idee. Aceeaşi poveste cu tocilarul îndrăgostit de veşnica cea mai populară fată din liceu, majoretă, de bani gata, bla bla bla… de fapt n-am chef să mai scriu despre asta, că oricum le ştiţi şi voi.

În fine. Cum ziceam, mulţi tineri au o gândire foarte superficială şi diferite prejudecăţi atunci când vine vorba de filme româneşti. Uneori, chiar şi faţă de muzica de la noi (deşi se rup pe Puya, mă laaaşi). Ceea ce e o mare aberaţie. Lăsăm Viţa şi Vama (Veche) pe care le ştim cu toţii, sau trupele indie/alternative (gen The MOOoD, The Amsterdams, KUMM, Go to Berlin, AB4, Alternosfera, Les Elephants Bizarres etc etttc că sunt o grămadă), pe lângă astea, mai sunt multe alte trupe bune. Uită-te la Ţapinarii, Iris, Cargo, Truda, Trooper, Pasărea Colibri, Ada Milea, Alexandrina Hristov… Şi ar mai fi, dar iar deviez de la subiect.

Dar noi suntem mult prea şmecheri că să ne uităm la filme româneşti sau să ascultăm muzică românească de calitate.

Aaaaanyway, cum începusem să zic, mie îmi plac mult filmele româneşti. Exemple? Iacătă:

 • Declaraţie de dragoste, Extemporal la dirigenţie, Liceenii, Liceenii Rock n Roll, Liceenii în alertă –  primele filme româneşti pe care le-am văzut şi pe care nu am putut să nu le îndrăgesc (cum aş putea să nu când tata le pune ori de câte ori se plictisea?!)
 • Alo? aterizează străbunica! – un alt film vechi, foarte funnea şi drăguţ, aşa, pe care l-am văzut de zeci de ori.
 • Buletin de Bucureşti – tot din seria „salut, sunt Andra şi tocmai am început să descopăr filme româneşti„.
 • Pistruiatul – tare îmi e drag.
 • Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii – mi-a plăcut mult-mult de tot. Mai ales de puştiulică ăla micu’, tare simpatic. Nu mai spun cât de şocată am rămas când m-am trezit fredonând melodia de la sfârşit.
 • 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zilede dragul ultimilor ani ai comunismului…
 • Restul e tăcere – prezintă perioada aceea superbă a Bucureştiului de pe la 1910. De asemenea, mi-a plăcut ideea de a creea primul film românesc din România, o reconstituire a Războiului de Independenţă (1877).
 • Legături bolnăvicioase – probabil îl ştiţi şi voi datorită lui Tudor Chirilă. Nu îmi place însă titlul, „bolnăvicios” nu sună tocmai bine… Mi-a picat faţa când a apărut Mihaela Rădulescu prin peisaj.

În fine, cam astea mi-au venit în cap acum, dar mai sunt foaaaarte multe. Filantropica, Nunta mută, Moartea domnului Lăzărescu, Occident, Poliţist adjectiv, California Dreamin’ etc.

*

În vacanţa de iarnă am realizat cââât de mult îmi plac scurtmetrajele de la noi. Nu o mai lungesc, o să vă scriu scurt câteva care mi-au plăcut (cu tot cu link, pen’ că-s drăguţă), iar după aia să mai aud şi de la voi, ce-aţi văzut, ce v-a plăcut, ce nu v-a plăcut sau nu aţi înţeles…

 • Lampa cu căciulă – superb… Mi-a plăcut enorm felul în care a fost redată relaţia tată-fiu. [click aici]
 • Portret de familie – un scurtmetraj foarte-foarte bun despre veşnica diferenţă de mentalitate dintre vârste. [click aici] „…ne căsătorim… gen, pentru prima dată. faze d-astea…
 • Când se stinge lumina – ăsta e taaare!  [click aici]
 • Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea – realist. Pe principiul „şpaga şi corupţia vor exista mereu…” [click aici]
 • Valuri – [click aici]
 • Celălalt – [click aici]

Later Edit: Mă gândesc să postez ăsta şi pe liceeni.net, că tot n-am mai scris de 10 ani.

Reclame

Despre andra
Andra, 15, Bucuresti, CN Iulia Hasdeu, filo-bilingv. Sunt fecioară, şi îmi urăsc zodia. Consider că fac parte din grupul zodiei defecte. Sincer. Fecioarele sunt groaznice. Sunt aşa nişte nenorocite mici, care nu sunt mulţumite niciodată, al naibii de perfecţioniste şi sclifosite, cu mari uriaşe pretenţii ca totul să fie făcut ca la carte. Cel mai probabil, de ele. Mulţumesc cerului că eu am şi ceva leu în mine. Îmi verific mail-urile de 2-3 ori pe zi. Îl iubesc pe Brian Molko şi ador filmele franţuzeşti. Vreau să învăţ franceza şi japoneza, şi să îmi continui studiile în Anglia. Nu ştiu ce vreau să mă fac când o să fiu mare. Sunt foarte mai mult decât moody. Când ne întâlnim sunt aiurită, împrăştiată, uneori împiedicată, vorbesc mult, râd şi gesticulez. Dar să nu te mire dacă peste câteva minute o să mă vezi rece, tăcută, gânditoare şi calculată. Am momente în care nici eu nu îmi dau seama de ce sunt atât de reţinută. Depinde de stare. Starea mea e într-o continuă schimbare, apropo. Oamenii din jurul meu îmi influenţează foarte mult starea de spirit. La fel Şi muzica. Şi uneori, filmele.Nu mi-a plăcut niciodată spiritul ăla de turmă şi de când mă ştiu am fost contra curentului. Când eram mică mă jucam cu maşinuţele, aveam o colecţie de care eram al naibii de mândră. M-am hotărât să îmi iau o păpuşă Barbie doar din curiozitate. Mă întrebam “de ce mama mă-sii are toata lumea blondă d-asta platinată?” Nu m-a fascinat prea mult, aşa cum nu m-au fascinat nici RBD, nici Tokio Hotel şi cu atât mai puţin Hannah Montana. La început, când nu prea ştia lumea de el, mi-a plăcut Twilight. Filmul era ok, cartea bunicică. Şi spuf! deodată toaaată lumea e obsedată de Twilight. M-a lăsat rece, am trecut peste. Mă găseşti pe iarba din curtea liceului sau dezintegrându-mă în bancă de plictiseală. Ies uneori pe Motoare şi ador Krishna. Întotdeauna stabilesc ieşirile în oraş cu punct de plecare TNB. Iubesc narghileaua, beau bere, şi îmi place tequila. Peace.

One Response to Scurtmetraje.

 1. Mada says:

  ANDRA!
  ai vazut restul e tacere?
  nici eu! =))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: